Zapisnik sa sastanka 'Intro u organizaciju YWP ogranka'

 

Početak sastanka – 20:07h.

Značaj mreže YWP u sektoru voda

  • Na početku sastanka održano je predavanje o formiranju IWA YWP ogranka u Albaniji, kao i sa radom i aktivnostima grupe IWA Emerging Water Leaders Steering Committee. Prednosti članstva u YWP Albanije su dobijanje biltena, prisustvovanje seminarima, učestvovanje u tehničkim predavanjima, kao i različite aktivnosti u saradnji sa drugim YWP organcima. Predsednik YWP ogranka u Srbiji, je prisutne obavestio o trenutnom statusu ogranka, kao i o aktivnostima koje su planirane za naredni period. Istaknuto je da su sve pripreme za dobijanje statusa IWA YWP ogranka obavljene i da se čeka zvanično odobrenje.

Stanje YWP poglavlja u Hrvatskoj

  • Pričalo se o problemima sa kojima se susreće YWP ogranak u Hrvatskoj. Na ideju o formiranju ogranka se došlo na IWA YWP konferenciji koja je održana u Gdanjsku 2016. godine. Napredovanje ogranka je na prvom mestu ograničeno nedostatkom IWA krovne organizacije u Hrvatskoj. Posebno je naglašena razliku između javnog i privatnog sektora.

Stanje YWP poglavlja u Bosni i Hercegovini

  • Prve aktivnosti formiranja YWP ogranka u Bosni i Hercegovini i problemi koji su prouzrokovali stagniranje aktivnosti ogranka. Takođe, naglašene su pogodnosti članstva u IWA asocijaciji kao što su informisanje o novijim trendovima i mogudnost učenja i usavršavanja, ali i negativne strane kao što su previsoki troškovi učešda na pojedinim konferencijama. Predloženo je da se formira mreža balkanskih YWP ogranaka radi veće vidljivosti u region, lakše kooperacije i korišćenja svih pogodnosti koje nudi IWA.

Sastanak je nastavljen diskusijom o problemima koje su govornici pomenuli, kao i o mogudim rešenjima. Prisutni su se složili da se održava bliska veza između ogranaka u regionu zbog sličnih prepreka sa kojima se suočavaju, ali i zbog međusobne saradnje i većih mogućnosti javnog nastupa.

Opšte stanje voda u Srbiji

  • U drugom delu sastanka održana je prezentacija o opštem stanju voda u Srbiji, problemima i mogućim rešenjima, kao i aktivnostima kojima se bave kolege sa Rudarskog Instituta - tretman otpadnih voda primenom hidrodinamičke kavitacije.

Kraj sastanka- 22:16h.